Monthly Archives: május 2022

Könyvbemutató Eszéken: a szlavóniai magyarok és a jogi néprajz ünnepe

A Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport kiadványsorozatának 9. köteteként jelent meg 2021-ben az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör kiadásában a Jukić Zita eszéki levéltáros által sajtó alá rendezett drávaszögi és szlavóniai református ígéretlevelek és házassági egyezségek forráskiadása „Öszve eskettettek illyen egyezkedés mellett…” címmel.

A kötetet egy nemzetközi konferencián Szekszárdon – a horvát résztvevők érdeklődése mellett – 2022.04.13-án már ismertette a kutatócsoport elnöke, Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra, de különösen örömteli, hogy 2022.05.18-án Eszéken is sor került a könyv bemutatására a Josip Juraj Strossmayer Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Zrínyi Magyar Kultúrkör szervezésében.

A Dr. Njari Denis (Nyári Denisz), egyetemi docens, a Premodern Történelem Tanszék vezetője által szervezett programon a dísztermet betöltő nagyszámú közönség soraiban jelen volt Fuzik János Sándor, Magyarország eszéki főkonzulja, Dr. Lehocki-Samardžić Anna, egyetemi docens, a Magyar nyelv és irodalom tanszék vezetője, Dr. Lovas Eldina és dr. Rajković-Pejić Ana, a Horvát Történettudományi Intézet munkatársai, Magdika Dániel, az eszéki Népkör Magyar Kultúregyesület elnöke és Ferenczy Nikolett, az eszéki Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ tanára.

Dr. Njari Denis a szlavóniai magyarság történetéről tartott előadást. Ezt követően Hegediš Karolina, az eszéki kar magyar-történelem szakos hallgatója az Eszéki Állami Levéltár forrásait közreadó Jukić Zita, a technikai szerkesztő Szabó Ernő és a források jogi néprajzi értékelését jelentő tanulmány szerzői (Dr. Bognár Szabina, Bölcsészettudományi Kutatóközpont-PTE KPVK, Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária, SZTE ÁJK, Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra, PTE KPVK) közül a könyvbemutatón jelen lévő Prof. Dr. Nagy Janka Teodórával és Dr. Bognár Szabinával beszélgetett, akik felhívták a figyelmet a közölt források kutatás- és tudománytörténeti jelentőségére a jogi néprajz, a néprajz és a jogtörténet szempontjából.

A jövőbeli tervekről, további együttműködési lehetőségekről szólva elhangzott, hogy a kötet a szlavóniai és drávaszögi magyarság kulturális értékei feltárásának, megismertetésének egyik fontos, új eredménye. Kulcsot ad a szlavóniai házasságkötési szokások alaposabb megismeréséhez – egy tervezett horvát fordítás elkészültével nemcsak az ott élő magyarok, hanem a horvátok széles köre számára is.

Az Eszéki Rádió Magyar nyelvű adásának felvétele:

Az eseményről az eszéki napilapban megjelent hír:

http://www.glas-slavonije.hr/494451/3/Knjiga-o-zenidbenim-obicajima-Madjara

Az eseményről a PTE KPVK honlapján megjelent hír:

https://kpvk.pte.hu/hu/hirek/konyvbemutato_eszeken_szlavoniai_magyarok_es_jogi_neprajz_unnepe

Az eseményről a Bölcsészettudományi Kutatóközpont NTI honlapján megjelent hír:

https://nti.abtk.hu/hu/19-hireink/647-konyvbemutato-eszeken-a-szlavoniai-magyarok-es-a-jogi-neprajz-unnepe

Meghívó: A székely és a jászkun szabadság. A népi jogélet helyi törvényei.