Monthly Archives: október 2022

Deák Ferenc-díjban részesült Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária

A Deák Ferenc-díjat az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a Legfőbb Ügyész, a Magyar Jogászegylet elnöke, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, a Magyar Közigazgatási Kar elnöke, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Bizottságának elnöke 2004-ben közösen alapították azzal a céllal, hogy minden évben kitüntessék azon szakembereket, akik életútjuk alapján kiemelkedő jogászként a deáki hagyományok méltó utódai.

A 2022. év kitüntetettjei között van Kutatócsoportunk alapítótagja, Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária, aki a jogászi hivatásrendek által alapított rangos elismerést jogtudós kategóriában kapta meg.

Gratulálunk a díjhoz!

Meghívó – Kiskun Múzeum – Kötetbemutató és kiállítás

Tagányi-szekció a kolozsvári Tudomány- és Kutatástörténeti Konferencián

2022. október 6–7-én, 15. alkalommal rendezték meg a Tudomány- és Kutatástörténeti Konferenciát Kolozsváron az Erdélyi Múzeum-Egyesület, a Kriza János Néprajzi Társaság és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézet szervezésében. A nemzetközi konferencián a Tagányi-kutatócsoport – amelynek szakmai hátterét a Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport jelenti – önálló szekcióban mutatta be eredményeit. A szekció nyitóelőadásában Kutatócsoportunk tudományos titkára, Dr. Bognár Szabina számba vette, hogy a korabeli európai tudományos áramlatok nyomán kimunkált Tagányi-féle kutatási programok miként hatottak, s hatnak ma is a magyar néprajztudományban. A Tagányi-projekt vezető kutatóját Kutatócsoportunk alapító tagjai követték. Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária a Dél-Alföld mezővárosaiban fennmaradt egyezségek könyveit, illetve az egyezségek gyűjteményeit elemezte. Dr. Horváth József a 18. századi temetési költség-elszámolások történeti-néprajzi forrásértékét vizsgálta előadásában. Szeberényi Gábor, a Tagányi-projekt résztvevő kutatója, a „Tagányi-tanítványokról” – Szekfű, Hóman, Holub – értekezett. Kutatócsoportunk elnöke, Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra „A falusi földközösségek kutatása a jogi néprajz és jogszokáskutatás új eredményei tükrében” címmel tartott előadást. Szabó Ernő, Kutatócsoportunk tudományos munkatársa a Tagányi-kutatás legújabb eredményeit ismertette. A szekció a Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport legújabb kiadványainak bemutatásával zárult. A nagy érdeklődést kiváltó Tagányi-szekciót élénk, inspiráló diszkusszió követte.


A konferencia teljes programja elérhető a Kriza János Néprajzi Társaság honlapján: http://www.kjnt.ro/infoteka/300


Bővebb fotódokumentáció a nemzetközi konferenciáról a Kriza János Néprajzi Társaság közöségi oldalán található: https://www.facebook.com/media/set?vanity=KrizaJanosNeprajziTarsasag&set=a.5379801092117837