Monthly Archives: november 2022

„A szeretet sugározzon mindenüvé” – megnyílt a dr. Barsi Ernő állandó kiállítás

Dr. Barsi Ernő életművéből készült állandó kiállítás nyílt a győri Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar könyvtártermében. Néprajz- és népzenekutató, református lelkész, pedagógus, főiskolai tanár, hegedűtanár, kórusvezető, értékmentő, ismeretterjesztő volt ő egy személyben. Vagy ahogy a legkedvesebb tanítványa, Kutatócsoportunk rendes tagja, Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna nevezi szeretett mesterét: a nagybetűs Tanító.

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna és ifj. Barsi Ernő a kiállítás tárgyai között. Fotó: Májer Csaba József

„Már középiskolás koromban ismertem őt, mert a feleségéhez, Ida nénihez jártam énekórákra. Felejthetetlen élmény volt, amikor Ida néni zongorán kísért, én énekeltem a népdalokat, Ernő bácsi meg hegedült. Indultam népdalversenyeken, melyekre dalcsokrot állított össze nekem. Elvitt magával az előadásaira, hogy közben énekeljek. Így gyakoroltam, megszoktam a szereplést, s ami külön adomány, hogy már akkor együtt jártuk a falvakat. Később tanítóképzősként az ő néprajz szakkollégiumába jártam, vagyis a tanárom lett. Természetesen nála írtam a szakdolgozatomat a gyirmóti gyermekjátékokból. Első közös sikerünk az volt, amikor az országos tudományos diákköri versenyen második lettem. Ekkor dőlt el az is, hogy nem tanító pályára megyek, hanem néprajzos leszek” – osztotta meg emlékeit a Győr Plusz Médiával dr. Lanczendorfer Zsuzsanna, a Széchenyi Egyetem docense.

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna egyetemi docens, a Barsi Ernő Szakkollégium társelnöke nyitotta meg a dr. Barsi Ernő állandó kiállítást. Fotó: Májer Csaba József

Dr. Barsi Ernő tudományos munkásságát elsősorban néprajzi- népzenei gyűjtései fémjelzik. Kutatta, gyűjtötte, publikálta elődeink hagyatékát, de ugyanolyan fontosnak tartotta azt szóban, hegedűjátékban is bemutatni. Hatalmas mennyiségű és sokrétű ismeretanyagot hagyott maga után. Fáradhatatlannak tűnt. Hosszú élete során országszerte hatezernél is több előadást tartott. Egyetemi katedrán és tudományos konferenciákon éppúgy, mint kicsiny falusi kultúrházakban, nyári táborokban. Jó volt ismerni, élmény volt hallgatni és kiváltság volt tanulni tőle. Sályon született 1920-ban, középiskolai tanulmányait Sárospatakon végezte. Érettségi után a pataki teológián tanult. A Zeneakadémiára végzett református lelkészként nyert felvételt. Tanította őt Kodály Zoltán is.

A diploma megszerzése után 1947-ben hegedűtanári állást kapott a győri konzervatóriumban. Már az 50-es évektől rendszeresen gyűjtött népzenei anyagokat szülőfalujában, majd Győrben, a Kisalföldön, a Balaton és a Velencei-tó vidékén, a Bodrogközben, a Bükkalján, a Csallóközben, Mátyusföldön, Erdélyben, az ausztriai Őrvidéken és a bulgáriai Sumen környékén. A néprajzi gyűjtés és a tanítás mellett rendszeresen tartott tudományos- és ismeretterjesztő előadásokat.

1970-ben doktorált néprajzból, 2012 szeptemberében az 53. tanévet kezdte meg a katedrán. A főiskolán kezdetben éneket és hegedűt tanított, majd néprajz speciálkollégiumot alapított. Több tanítványa az ő hatására választotta a néprajz szakmát. Országosan komoly szerepe volt a néprajz megszerettetésében és népszerűsítésében, a néphagyomány óvodai-iskolai átadásában máig az ő munkáira támaszkodnak. Néprajztudósi munkásságát több mint negyven könyv, négyszáz tanulmány, ötezret meghaladó előadás alkotja. Pályafutása során Európa számos országába és Kanadába is meghívták. Tevékenységét számos állami, megyei, városi díjjal és kitüntetéssel ismerték el. Kilencvenhárom éves korában hunyt el.

A hír forrása: gyorplusz.hu, kisalfold.hu

Meghívó: “Jogállamiság – Viták közegében” könyvbemutató

A szerző, Dr. Varga Csaba Széchenyi-díjas jogfilozófus professzor, kutatócsoport tagja meghívását tolmácsoljuk a könyvbemutatóra:

A Magyar Tudomány Ünnepe Szekszárdon és az „élő jogszokások”

A Tolna Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület, a Magyar Jogász Egylet Tolna Megyei Szervezete, a Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport (PTE KPVK) és az MTA PAB IX. Gazdaság- és Jogtudományok Szakbizottság Jogdogmatikai és Jogtörténeti Munkabizottsága a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 2022. november 11-én 16.00 órakor jól sikerült szakmai programot, filmvetítéssel összekötött előadást és kerekasztal beszélgetést szervezett az „élő jogszokásokról”.

Az előadó és a kerekasztal beszélgetés részt vevői a magánjog és a közjog területéről választott példákon keresztül mutatták be a magyar jogi kultúrtörténet és a jogi néprajz új kutatási eredményeit. Bódiné Dr. Beliznai Kinga, az ELTE ÁJK Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi docense a bírói tekintély szimbólumának tekintett talár európai és hazai történetéről tartott vetített előadást. A Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi KutatócsoportMindennapi ismeretlen ismerősök” címmel elkészült legújabb filmjének vetítését követően a kerekasztal beszélgetés részt vevői – Dr. Nagy Janka Teodóra, Dr. Tárkány Szücs Attila, Dr. Bognár Szabina, Dr. Eszteri Zoltán, Dr. Szabó Tamás – kutatókként és a joggyakorlat kiváló ismerőiként szóltak a folyamatosan újjászülető jogszokásokról. Azokról a közösségi normákról, amelyek évszázadok, évezredek óta, és így napjainkban is az emberek mindennapi életének részei: színterei, formálói és egyben meghatározói is.

A program jó hangulatú kötetlen beszélgetésekkel folytatódott, majd – már Márton nap és a jogi néprajz okán is – a Mészáros borház újborainak kóstolásával, valamint „libavacsorával” zárult.

Mindennapi ismeretlen ismerősök (A jogi kultúrtörténet és a jogi néprajz világa)
A Magyar Tudomány Ünnepe Szekszárdon és az „élő jogszokások”

Az “élő jogszokásokról” – Filmvetítéssel összekötött előadás és kerekasztal beszélgetés

Sicut aequum est homini – iustum, aequum, bona fide

(Ahogyan emberhez méltó: igazsággal, méltányossággal, jó lelkiismerettel)

Dr. Nánási László szülővárosában, Kiskunfélegyházán 2022. október 22-én a Kiskun Múzeumban emlékeztek családtagok, barátok, kollégák és tisztelők a jogászra, az ügyészre, a jogtörténészre, a jogi kultúrtörténet és a jogi néprajz kutatójára.

A múzeum nevében Mészáros Márta igazgató asszony, a család részéről Dr. Nánási Gábor köszöntötte a vendégeket.

„Válogatás a kutató Nánási László gyűjteményéből” emlékkiállítást Dr. Ibolya Tibor, a Károli Gáspár Református Egyetem c. egyetemi docense nyitotta meg, a programon az Ében Fúvósegyüttes közreműködött.

A Nánási László szakmai és emberi hitvallásának is tekinthető „Sicut aequum est homini – iustum, aequum, bona fide” címmel megjelent emlékkötetet Dr. Homoki-Nagy Mária, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára méltatta a tanulmányokból kirajzolódó szakmai és emberi portré felvázolásával. A szerkesztők nevében dr. Nagy Janka Teodóra, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport elnöke és dr. Fábián Gyula, a Kolozsvári BBTE és a Sapientia EMTE egyetemi docense mondott köszönetet mindazoknak, akik hozzájárultak a kolozsvári Forum Iuris Kiadó által gondozott könyv megjelenéséhez.